Večer s vinařstvím Sonberk
Připravili jsme pro Vás další večer s vinařstvím, tentokrát s vinařstvím Sonberk a to 4.6.2025.
Čtyřchodové menu sestavil Svatopluk Hemmer ve spolupráci se sommeliérem ze Sonberku, Honzou Macalem tak, aby se vybraná vína s jídlem perfektně doplňovala. Honza bude tento večer osobně přítomen a rád Vám o všech vínech a vinařství samotném vše povypráví.
Večeře bude začínat okolo 18:30, ale samozřejmě rezervaci můžeme přizpůsobit Vašim časovým možnostem. Pro rezervaci nás prosím kontaktujte emailem, kvůli omezenému počtu speciálního menu.
Rezervovat lze na email pavlicek@grand-cru.cz nebo telefonicky na 737026333.
Sekt Ryzlink 2023
Amuse-Bouche
Divoká kreveta, rebarbora, bisque
*****
Chřest, holandská omáčka,
sušené rajče, hrášek
Sauvignon 2024, Pozdní sběr, Stříbrný Sonberk
*****
Halibut v estragonové krustě, karamelizovaný ananas,
fenykl, Verjus
Riesling VOC 2017,
Pozdní sběr, Velký Sonberk
*****
Jelení hřbet a’la Wellington, třešně, lišky, celer,
čokoládový demi-glace
Merlot 2016 Magnum,
výběr z hroznů, Velký Sonberk
*****
Jahodové semifredo,
omáčka z Tonka fazolí
Tramín 2023 Noble rot,
výběr z hroznů, Velký Sonberk
Menu s víny – 2.590Kč
Informace o vinařství Sonberk:
Sonberské vinice se rozkládají na asi 40 hektarech sprašové půdy, kterou jsme před lety podrobili geologickému průzkumu, takže víme, že tady má réva optimální podmínky. Napomáhají tomu i nadmořská výška 230 metrů a orientace vinice směrem na jih a jihozápad. O zbytek se svojí typickou pečlivostí stará vinohradník Roman Slouk. Většina prací ve vinohradu se dělá ručně.
Na každém keři necháváme ročně uzrát přibližně 1,5 kilogramů hroznů. Ne o moc víc ani míň, aby mohla rostlina optimálně rozvrhnout síly. Hrozny se sklízí výhradně ručně a v několika fázích – podle toho, jak která odrůda dozrává, což nám pomáhají určit i laboratorní testy. Právě ty ukazují, kdy mají bobule ten správný poměr cukru a kyselin.
Výsledkem je 50 až 150 tisíc lahví vína podle kvality daného ročníku. Velký rozptyl je daný tím, že pracujeme vždycky jen s těmi nejlepšími bobulemi, které na keři uzrají. Nejoblíbenějšími odrůdami a na soutěžích nejvíc oceňovanými jsou sonberský Riesling, Pálava nebo Merlot. Za vyzkoušení ale stojí i Tramín, Muškát moravský, Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay nebo jejich cuvée.
Ke každé odrůdě navíc přistupujeme podle jejích potřeb. Proto pěstujeme například Merlot starobylým způsobem takzvaně na hlavu, s nízkým kmínkem. Tento styl vedení vinohradu spolu s tím, že roste na svahu a je hodně vystavený slunci, způsobuje, že hrozny dokonale uzrají. Ve sklepě se z nich díky tomu dá vytvořit moravské červené, které směle konkuruje i těm zahraničním.

Zdroj textu o vinařství a foto – www.sonberk.cz