Večer s vinařstvím Apollonis z Champagne
Pozvánka na degustační večeři s vinařstvím Apollonis
Srdečně Vás zveme na jedinečný gastronomický zážitek – degustační večeři s vinařstvím Apollonis z Champagne, která se uskuteční 24. dubna 2025 za osobní účasti paní Marie Loriot, enoložky a pěstitelky, která představuje v rodinném vinařství již desátou generaci. Historii vinařství naleznete níže na této stránce.
Menu speciálně pro tuto příležitost připravil náš šéfkuchař Svatopluk Hemmer, a těšit se můžete na pokrmy jako ceviche z mušlí Sv. Jakuba, telecí brzlík nebo mořský jazyk, doplněné šampaňskými víny právě z vinařství Apollonis.
Akci konáme ve spolupráci s importérem, distributorem a prodejcem vína Vinit, který spoluzaložil Tomáš Melich, jenž bude na akci též přítomen.
Rezervace prosíme předem na pavlicek@grand-cru.cz nebo telefonicky na 737 026 333. Počet míst je omezen.
Patrimony brut
Amuse Bouche – ústřice
*****
Ceviche z mušlí Sv. Jakuba,
rebarbora, vinné želé, salikornie
Palmyre brut Nature
*****
Telecí brzlík, žloutková kroketa,
hrášek, tamarind
Authentic Meunier Blanc de Noir
*****
Mořský jazyk, květák,
velouté z potočnice, kapary
Inspiration de Saison 2012
*****
Telecí hřbet, chřest,
pohanka, brambor, smržová omáčka
Monodie Meunier Blanc de Noir 2013 Extra Brut
*****
Champagne sabayone,
jahody, tonka fazole
Thedorine rose
Menu s párováním vín – 3.490 Kč
Historie vinařství Apollonis
Rodina LORIOT a první tóny Champagne
Rodina LORIOT položila základy své vinařské historie již na konci 19. století s Léopoldem (narozeným v roce 1867) a jeho ženou Palmyre Angelinou Maximy. Palmyre, výrazná osobnost rodu Champagne Loriot, následovala odkaz svého předka Mathurina Leboucqa, vinaře v Nesle-le-Repons již od roku 1675.
Tento příběh začal v srdci údolí Vallée de la Marne, kde byl Léopold, saxofonista dechového orchestru ve Festigny, prvním, kdo zde v roce 1903 zřídil lis na hrozny. Tento tradiční lis se stal symbolickým prvkem v historii Champagne Michel Loriot – udával rytmus mnoha sklizním a dodnes je uchován ve sklepích rodinného vinařství.
Champagne – crescendo…
Ve 20. letech 20. století čelily vinice v Champagne ničivé epidemii mšičky révokazové (phylloxera). Léopold, inspirován radami z Burgundska, začal jako jeden z prvních v oblasti štěpovat révu, čímž pomohl zachránit vinice. V té době se prodej hroznů nevyplácel, a proto jeho syn Germain v roce 1931, společně se svou ženou Henriette, začal vyrábět a prodávat prvních 300 lahví vlastního šampaňského.
Pod vedením jejich syna Henriho začal prodej růst a v roce 1952 rozšířil Henri rodinné vinice s podporou své manželky Jeanne. V roce 1959 se jim narodil syn Michel, který měl pokračovat v rodinné tradici.
Další informace a přehled ocenění tohoto vinařství naleznete na jejich webových stránkách www.champagneapollonis.com
